pedagogerian
28/01/2021

”Ljusslottet” – Att lägga till transparens

Vi började fundera på hur vi kunde utveckla det lysa

nde bygget ytterligare. Någon hade sett ett hus bygg

t av is och när man tände ljus därinne såg det ut som att hela väggarna lyste. Vi kan ju frysa in egna isklossar, föreslog någon. Men det tar lite tid och vi behöver samla ihop lådor som vi kan frysa in dem i. Har vi något annat material som liknar is som vi kan använda så länge? Vi började söka efter transparenta material och hittade Magnatiles (15139 @lekolar.se ), Glaciärklossar (15121 @handsonsciences) samt frosttåliga transparenta hinkar (13900 @lekolar.se)

som skulle kunna vara användbara. Vi sökte efter bilder av belysta isbyggnader för att få idéer kring konstruktionen och hittade exempel från olika delar av världen, bl a från en is-festival i Kina och Ishotellet i Jukkasjärvi.

Den här gången valde vi att fortsätta bygget i skymningsljuset som infinner sig ett par timmar efter lunch, för att på så vis få större effekt av ljuset i konstruktionerna genom att använda oss av den naturliga skiftningen. En lysande koja blev till ett lysande slott som reste sig mot himlen i skymningen. Men i samma stund alla testat att vara inne i slottet började nya idéer spira. Nästa gång ska vi ha med riktiga isblock och bygga ännu större, så att vi alla kan få plats tillsammans.