pedagogerian
22/01/2021

xBlock möter ljus

Efter några veckors umgänge med xBlocken börjar deras egenskaper framträda och vi sätter ord på dem:

”De är hårda men kanterna är mjuka.”

”De är röda.”

”De kan stå på varandra och håller fast varandra.”

”De har krysshål som man kan kika genom. Jag kan se dig genom krysset och ut på andra sidan. Jag kan se min hand när jag stoppar in den.”

 

Vi prövar att kika på varandra och varandras händer genom krysshålen. Någon får syn på den lågt stående solen genom hålet.

”Solen lyser in! Den lyser in här genom krysset och i xBlocket och ut på andra sidan.”

Associationer, idéer, hypoteser, prövande och upptäckter börjar ta fart efter flera veckors umgänge med xBlocken och varandra. Vi börjar så sakteliga våga tänka tankar om vad vi skulle kunna lägga till och landar i ljus. Vi behöver mer ljus för att kunna utforska hålen och hur ljuset går igenom hålen mer. Vi bygger ett bord och lägger fram minilampor (58273 från Lekolär) och laddningsbara ficklampor (53380 från Handsonscience). Synligt och tillgängligt för alla som vill vara med. Minilamporna kan lysa i flera olika färger och någon konstaterar att det är den gula färgen som mest liknar solen. Vi prövar att stoppa in ljuskällorna i det vi byggt och plötsligt lyser det inte bara genom hålen. Det röda lyser också. Det blir spännande att vänta in skymningen nu när bygget börjat lysa.